יתרונות השימוש בגז טבעי – שאלות ותשובות

מהיכן מגיע גז טבעי?

גז טבעי נשאב ממאגרים הנמצאים בבטן האדמה.

מהם היתרונות הבולטים בשימוש בגז טבעי?

גז טבעי הוא מקור אנרגיה (סוג של דלק). בדומה למקורות אנרגיה אחרים, הוא משמש מקור ראשוני ממנו ניתן לייצר חשמל ולהפיק חום ואנרגיה מכאנית. לגז טבעי שלושה יתרונות בולטים בהשוואה  לדלקים אחרים:

  • יתרון כלכלי – מחיר גז טבעי זול יותר לעומת מחירי הדלקים האחרים.
  • יתרון סביבתי – גז טבעי נקי יותר מהדלקים האחרים ופולט לסביבה פחות מזהמים ופחות גזי חממה.
  • יתרון נצילות – גז טבעי נחשב לדלק יעיל במיוחד ונצילותו גבוהה יחסית. הפקת חשמל באמצעות גז טבעי זולה יותר ממרבית הדלקים. כאשר משתמשים בגז טבעי בתחנות לייצור חשמל, המנצלות אף את החום השיורי שנוצר במהלך תהליך הפקת החשמל, מגיעה נצילות החומר הראשוני בהן לכ-90%, בעוד שהנצילות בתחנות ייצור חשמל מבוססות פחם עומדת על 35% בערה.

במה שונה גז טבעי מגז לבישול?

הגז לבישול שכולנו מכירים, שנקרא גז פחמימני מעובה, הוא תוצר של זיקוק נפט. לעומתו, גז טבעי נשאב מבטן האדמה, עובר ניקוי וטיפול בסיסי, ומוכן לשימוש.

האם הולכת גז טבעי בטוחה?

נושא הבטיחות בחברת נתיבי הגז הטבעי הינו יעד עיקרי במסגרת עבודות ההקמה והאחזקה השוטפות של מערכת ההולכה. החברה נדרשת לנקיטת כל אמצעי הבטיחות על מנת לשמור על אפס תאונות. היא פועלת תוך הקפדה חמורה על חוקי הבטיחות הן של מדינת ישראל והן של הטיפול בגז עצמו והולכתו במערכת. במטרה לשמור על רמת בטיחות גבוהה  עוברים עובדי החברה כל העת הכשרות בבטיחות ורענונים שוטפים. כמו כן, לרשות לקוחות החברה וכלל האזרחים עומד מוקד חירום, הפועל 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע.

האם כל אחד יכול להתחבר למערכת ההולכה הארצית לגז טבעי?

כדי להתחבר למערכת ההולכה הארצית של חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל, הלקוח חייב לעמוד במספר תנאים מחייבים. בין התנאים: צריכת גז של למעלה מ-2,000 מטר מעוקב לשעה (Nsm3/hr) וצריכת גז שנתית של 12,000,000 מטר מעוקב לשנה (Nsm3/yr). לצורך ההמחשה, צריכה זו מקבילה לצריכה שעתית של כ-1.7 טון LPG (גפ"מ) או כ-1.95 טון מזוט, ולצריכה שנתית של כ-10,000 טון LPG או כ-11,700 טון מזוט.

במידה ואינני עומד בכמויות הצריכה הללו, כיצד אני יכול לצרוך גז טבעי?

במידה והצריכה שלך נמוכה מהכמויות הנדרשות, אתה יכול להתחבר לרשת חלוקת הגז הטבעי באזור הגיאוגרפי שבו ממוקם אתרך. משרד האנרגיה והמים חילק את ישראל לשישה אזורי חלוקה. עד כה נבחרו בעלי רישיונות חלוקה בשני אזורים: הנגב והמרכז. ניתן לבדוק מיהם בעלי הרישיונות בכל אזור באמצעות אתר משרד האנרגיה והמים – רשות הגז הטבעי.

למי משלמים עבור השימוש בגז הטבעי?

השימוש בגז הטבעי כולל סוגי תשלום לגופים שונים: 1. ספק או משווק הגז – המחיר עבור הגז עצמו אינו מפוקח ונקבע מול הספק או המשווק של הגז. 2. נתיבי הגז הטבעי לישראל- תעריף ההולכה במערכת הארצית אחיד ומפוקח על ידי רשות הגז הטבעי. 3. בעל רישיון אזורי – התעריף עבור החלוקה מפוקח על-ידי רשות הגז הטבעי ונקבע בהתאם לאזור החלוקה ולגודל הלקוח. גם מחיר ההתחברות לרשת החלוקה האזורית מפוקח ונקבע בהתאם לגודל הלקוח ולכמות הצריכה. זהו תשלום חד פעמי עבור החיבור הפיזי אל צינורות החלוקה, דרכם עובר הגז בלחץ נמוך למתקנים באתרך.

האם אני חייב לעבוד מול כל הגורמים או מול גורם אחד בלבד?

במידה והתהליך מסובך ומורכב בשבילך, אתה יכול לעבוד מול משווק גז טבעי, שיבצע עבורך את כל ההתקשרויות המתבקשות עם הגורמים השונים. ההתחשבנות תתבצע מולו.

כיצד אחליט האם כדאי לי לעבור לשימוש בגז טבעי?

אין ספק שהגז הטבעי יותר כלכלי, ידידותי לסביבה ובעל נצילות גבוהה ביחס לשימוש במקורות אנרגיה אחרים. יחד עם זאת, החלטה שכזו דורשת בדיקה יסודית ושקלול גורמים שונים. תחילה, עליך לבדוק את המשמעויות ההנדסיות בהסבה אופטימאלית של המערכות באתר לשימוש בגז טבעי והעלויות הכרוכות בכך. לאחר מכן, עליך לחשב את ההוצאות השוטפות הנוכחיות שלך בגין שימוש בדלקים שונים לעומת ההוצאות העתידיות בשימוש בגז טבעי. בדרך זו תדע באיזה פרק זמן תחזיר את ההשקעה בהסבה ותביא לחיסכון ניכר בהוצאות האנרגיה השוטפות. כדאי גם לקחת בחשבון את ההשפעה הסביבתית והפחתת פליטת גזים מזהמים.

היכן אוכל לקבל מידע נוסף?

משק הגז הטבעי בישראל הינו משק מתפתח המוסדר ומפוקח על ידי רשות הגז הטבעי, שהינה רשות ממשלתית הפועלת במסגרת משרד האנרגיה והמים. מידע נוסף ומקיף ניתן לקבל באמצעות פנייה לרשות. בכל מידע הקשור למערכת ההולכה הארצית ומשמעויות ההולכה, חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל תשמח לעמוד לרשותך.

נגישות